Jeśli stawką jest bycie najlepszym, to niestety trzeba przyjąć, iż kontuzje będą się zdarzały. Pomimo że staramy się trenować bezpiecznie, trzymamy dietę i uzupełniamy ją suplementami, to kontuzja są nieuniknione. Oprócz wyżej wymienionych produktów żywnościowych, jak i składników mineralnych, osoby w okresie kontuzji, chcące szybciej wrócić do [...]
Magiczna recepta na odchudzanie niestety nie istnieje. Redukcja jest procesem, który wymaga determinacji, czasu, jak również wiedzy. Treningi odgrywają ważną rolę w procesie kształtowania sylwetki, jednak to przede wszystkim jedzenie, które spożywasz, ma wpływ na to, jak wyglądasz. Poznaj piętnaście produktów, które mogą pomóc ci w osiągnięciu [...]
W poniższym artykule przedstawię opis przypadku modelowej kobiety w wieku ponad 20 lat, która chce pozbyć się tkanki tłuszczowej. Z przedstawionych szczegółów mam zamiar wyciągnąć ogólne wnioski, które znajdą zastosowanie u każdej osoby chcącej pozbywać się nadmiarowej tkanki tłuszczowej, niezależnie jakiej jest płci, w jakim wieku, czy jest [...]
Sportowcy, w szczególności młodzi, którzy są na początku rozwijania swojego potencjału, dążą do osiągnięcia optymalnej wydolności sportowej, w związku z czym często sięgają po różnego rodzaju pomoce. Aby wesprzeć swój organizm w dążeniu do celów, wielu z nich zwraca uwagę na suplementację diety. Przed suplementacją Pamiętać należy, że każdy [...]
Zazwyczaj większość wpisów i artykułów pisze się o tych o suplementach, których celem jest wsparcie budowy masy mięśniowej, ochrona mięśni czy też wspomaganie redukcji poprzez nasilenie procesów lipolitycznych. Jednak nadal dość mało można przeczytać o suplementacyjnym wsparciu prozdrowotnym, utrzymaniu kondycji układu odpornościowego, nasilenia [...]
[...] stwarza pewne ryzyko niedoborów dietetycznych. Powiązane są one z trudnościami w dostarczeniu odpowiedniej ilości niektórych witamin, minerałów, jak i kwasów tłuszczowych omega 3, które są niezbędne, aby utrzymać zdrowie fizyczne. Dawkowanie: dzienne zapotrzebowanie na cynk wynosi od 8 do 11 mg na dzień. Zapotrzebowanie rośnie u kobiet w [...]
Sprawność naszego mózgu jest tak samo ważna, jak sprawność naszego ciała. Należy poświęcać mu zatem podobną ilość uwagi do tej, jaką zwykle poświęcamy każdej dolegliwości, która nas dotyka. Ashwagandha - Withania somnifera To już kolejne zioło, którego korzenie stosowania sięgają starożytności. Podobnie, jak Bacopa monnieri, ashwagandha [...]
[...] zjawiskiem pożądanym i fizjologicznym, albowiem hydroksyapatyt tworzy mineralne rusztowanie tej tkanki, odpowiadające za mechaniczną wytrzymałość kości. Kwasy tłuszczowe omega 3 Autorzy zakończonego niedawno programu badawczego stwierdzili, że w wielu badaniach udokumentowano profilaktyczną rolę kwasów tłuszczowych omega-3 w patologicznym [...]
Na temat cholesterolu krąży niesamowita ilość mitów. Metabolizm i rola cholesterolu w ustroju są dla większości ludzi jedną wielką niewiadomą, temat jest niezrozumiały. Dlatego, powstają prostsze wytłumaczenia rozmaitych zjawisk. Tak samo postępowali ludzie pierwotni, tworzono legendy i mity mające uzasadniać straty wskutek uderzenia pioruna [...]
Rak wątroby jest trudny do leczenia i stanowi trzecią najczęstszą przyczynę zgonów związanych z nowotworami. Główną formą jest rak wątrobowokomórkowy, który stanowi 75-85% przypadków. Wskaźniki dotyczące zachorowalności na ten typ nowotworu rosną na całym świecie. Źródła: Blum, Hubert E. “Hepatocellular carcinoma: therapy and prevention.” World [...]
[...] odchudzania, które pozwala na pozbycie się tłuszczu opornego z dołu brzucha, jak i boczków. W produktach tego typu znajdziemy: kwas ALA berberynę chrom kwasy tłuszczowe omega 3 ekstrakt z gymnema sylvestre morwę białą ekstrakt z cynamonowca forskolinę. Antykataboliki - są to produkty mające na celu zabezpieczenie tkanki mięśniowej przed [...]
Kiedyś z przekonaniem twierdzono, że określone składniki żywieniowe są główną przyczyną miażdżycy i zawałów. Jeszcze inni upatrywali źródeł chorób sercowo-naczyniowych w konsumpcji tłuszczów nasyconych, później modna stała się „walka” z cholesterolem i jego źródłami w diecie. Co zapamiętać? Istnieją kontrowersje odnośnie powiązania konsumpcji [...]
[...] pomysłem jest kontrolowanie ilości wykonywanych kroków i porzucenie windy na rzecz schodów. Jedz tłuste ryby morskie przynajmniej dwa razy w tygodniu lub suplementuj kwasy omega 3 – EPA i DHA. Utrzymuj prawidłową wagę ciała i zawartość tkanki tłuszczowej. Nadmiar tkanki tłuszczowej sprzyja stanom zapalnym, które wpływają na gorszą odpowiedź [...]
Testosteron jest jednym z wielu hormonów, który został niesamowicie zmitologizowany w Internecie. Nie stało się tak przypadkiem, gdyż hormonalna terapia zastępcza to biznes warty setki milionów dolarów, a w skali świata miliardy dolarów. Producentom zależy na rozdmuchiwaniu problemu rzekomych niedoborów, a opłacani lobbyści sugerują, że prawie [...]
[...] się z tradycyjnym chowem kur, a nie zawsze to przekłada się na to, co znajdziemy w środku. „Jajka Omega 3”, to też dobry chwyt marketingowy. Przecież każde jajko ma kwasy omega-3 oraz omega-6. Niewiedza konsumentów powoduje, że często sięgamy po jajka w ładnym, kolorowym opakowaniu, gdzie widzimy uśmiechniętą kurę, farmę, natomiast środek [...]
[...] powodowałby spadek masy ciała. Na pewno warto wdrążyć elementy tej diety. Chociażby to, że warto zwiększyć ilość zjadanych produktów, które bogate są w kwasy tłuszczowe omega-3. Ponadto wdrożenie większej ilości warzyw oraz owoców na pewno przyniesie nam wiele korzyści - chociażby to, że dostarczymy organizmowi odpowiedniej ilości błonnika [...]
[...] wielu osób, to nasiona słonecznika i nasiona dyni. Oferują one pewne korzyści zdrowotne. Są przede wszystkim dobrym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie omega 6, w mniejszej ilości omega 3. Znajdziemy w nich również minerały, takie jak magnez i cynk, a także przeciwutleniacze chroniące komórki. Nasiona i orzechy zwiększają [...]
[...] Sytuacja ta jest całkowicie inna, gdy dieta jest bogata w wielonienasycone i jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Jedna grupa wielonienasyconych kwasów tłuszczowych to kwasy omega-3. Wpływa ona szczególnie na płynność błony komórkowej, a do tego ma działanie przeciwzapalne. Właśnie dlatego tak wielu ludzi stosuje ich suplementację w postaci oleju [...]
[...] się, iż długotrwała ekspozycja na kwas erukowy prowadziła nawet do włóknienia serca. Ogólnie przyjęło się, iż należy wystrzegać się dostarczania dużych ilości kwasów omega-6, gdyż zwiększają stan zapalny. Są one zawarte np. w oleju słonecznikowym. Olej słonecznikowy zawiera kwas linolowy (z grupy omega-6, wielonienasycony) w jednej z [...]
[...] 10%! restrykcyjne diety nie są zbilansowane, co powoduje liczne zaburzenia hormonalne (braki witamin, minerałów, niezbędnych tłuszczów, np. z grupy O-3, zaburzone proporcje omega-6 do omega-3 itd.), w warunkach niedoborów energetycznych organizm bardzo często korzysta z tkanki mięśniowej, a to oznacza, iż po zakończeniu „głodowej [...]